5x route optimalisaties dankzij CAPE’s Voyager Map Widget en AWS Location Services

Op het gebied van logistiek spelen locatie gebaseerde services een cruciale rol in veel software applicaties. Denk bijvoorbeeld aan routeplanningen en real-time tracking. Locatiefuncties zijn echter niet altijd eenvoudig aan elkaar te koppelen, waardoor de krachten van de individuele functies niet altijd evengoed worden benut. Onze ontwikkelaars bouwde hiervoor de CAPE Voyager Map widget. Die dankzij platformen zoals AWS (Amazon Web Services) Location Services en Mendix het mogelijk maakt om locatiefuncties relatief eenvoudig te integreren in uw transport en/of route applicaties.  

In dit artikel nemen we u mee door dit complexe verhaal. We gaan dieper in op de kernconcepten rondom locatiefuncties, zoals geocodering, omgekeerde geocodering en routing. In de tweede helft van deze blog vindt u de voordelen van de CAPE Voyager Map Widget voor uw eigen transport- en/of route applicaties. 

Locatiefuncties kernconcepten

Applicaties die gebruik maken van locatie functies zoals charterportal applicaties, track-and-trace applicaties en ieder andere applicatie die de gebruiker een route/navigatie mogelijkheden biedt, maken op de achtergrond gebruik van de technieken geocodering, omgekeerde geocodering, routing, geofencing en trackers. De CAPE Voyager Map widget integreert deze, en meer, functionaliteiten naadloos op met elkaar, voor een maximale snelle en efficiënte werking van locatiefuncties in applicaties.  Om de werking en de voordelen van de CAPE Voyager Map widget beter te begrijpen, lichten we deze technieken hieronder kort toe.

Geocodering

Geocodering is het proces waarbij adressen, plaatsen en bedrijven worden omgezet in geografische coördinaten. Dit wordt veelvuldig gebruikt in applicaties waarbij locaties in kaarten worden gepositioneerd en/of reisafstanden en -tijden worden geschat.

Omgekeerde geocodering

Omgekeerde geocodering weet vervolgens de coördinaten om te zetten naar voor mensen leesbare adressen en plaatsen. Dit wordt veelvuldig gebruikt in bijvoorbeeld bezorg applicaties en/of het weergeven van track-and-trace informatie aan de gebruikers van de applicaties. 

Routing

Routing is één van de meest cruciale locatiefunctie in locatie gebaseerde applicaties. Het betreft het plannen van routebeschrijvingen van de ene naar de andere locatie. Deze functie kan variëren van eenvoudige punt-tot-punt instructies tot complexere routes met meerdere routepunten en meerdere voertuigtypen zoals auto, trein, vrachtwagen, boot etc.

Geofencing

Geofencing is de functionaliteit om virtuele perimeters rondom geografische gebieden te creëren en waarschuwingen te genereren wanneer gevolgde apparaten of objecten deze gebieden binnenkomen of verlaten.

Trackers

Trackers maken het mogelijk om de positie van aangesloten apparaten te volgen, locatiegeschiedenis op te slaan en de huidige en historische locatie van een gevolgd apparaat op te halen.

5x voordelen CAPE Voyager Map widget

1

Deze geavanceerde biedt een innovatieve oplossing voor het visualiseren van locatie positioneringen en routes op één kaart. Speciaal ontworpen om locatiefunctionaliteiten in applicaties ontwikkeld in Mendix te optimaliseren.

2

Eén van de meest opvallende voordelen van de Voyager Map is de flexibiliteit in het selecteren van de kaartaanbieders. De module is ontworpen om eenvoudig te schakelen tussen verschillende kaartaanbieders, zoals Google Maps, Openstreet Map, PTV of elk andere aangepaste kaartaanbieder die wordt ondersteund door een Leaflet-bibliotheek. De verscheidenheid aan kaarten en daarmee visuele stijlen, maakt de widget voor iedere specifieke gebruikersbehoefte toepasbaar. Dit draagt bij aan een verbetering in functionaliteit en gebruikerservaring van elke transport- en/of order applicatie die gebruikt maakt van locatie functionaliteiten. 

3

De Voyager Map widget berekent en visualiseert wereldwijde transportrouters. De kaarten geven namelijk wereldwijde dekking van hoge kwaliteit, dankzij de opbouw vanuit verschillende databronnen. 

4

Door de direct integraties van de geocodering, omgekeerde geocodering en route optimalisatie, vereenvoudigt de Voyager Map widget het route optimalisatieproces binnen uw applicaties. De complexiteit van het proces wordt aanzienlijk verminderd wat praktisch resulteert in een vlottere navigatie voor eindgebruikers. 

5

Naast het vlot weergeven van de navigatieroutes, worden ook een OV-routebeschrijvingen en reistijden tussen locaties nauwkeurig berekend en visueel weergegeven. 

3x Extra voordeel voor Mendix' locatie gebaseerde applicatie ontwikkelaars

6

Applicatieontwikkeling en gebruikersinteracties zijn naadloos gestroomlijnd. De Voyager Map widget maakt het bijvoorbeeld mogelijk om microflows te activeren na zoiets kleins als het klikken op een kaart door de gebruiker. Dit is een onmisbare mogelijkheid bij het bouwen van interactieve applicaties die reageren op gebruikersinput.  

7

De Voyager Map widget biedt ook contextmenu’s en opties voor aangepast styling. Dit geeft ontwikkelaars de tools tot hun beschikking om de functionele applicatievereisten toe te passen en aan te sluiten op esthetische en ontwerp principes van het project. 

8

De Voyager Map widget ondersteunt codering volgens het polyline algoritme van Google. Dit is een populair algoritme vanwege de efficiëntie en nauwkeurigheid waarmee lengte- en breedtegraden worden gecodeerd. Ideaal dus voor het optimaliseren en weergeven van complexe routes. 

CAPE’s Voyager Map widget

CAPE’s Voyager Map widget maakt de complexiteit van het optimaliseren van routes in bijvoorbeeld transport- en orde applicaties, sneller en visueel aantrekkelijker. Door de verschillende locatie functies als geocodering, omgekeerde geocodering, routing, geofencing en tracking met elkaar te combineren en gebruik te maken van het nauwkeurige en efficiënte polyline algoritme van Google, zijn de meest complexe routes met verschillende tussenstops en vervoerstypes in een handomdraai visueel weergegeven in de navigatie van de gebruiker. Onafhankelijk van de kaartaanbieder voorkeur van de gebruiker.

Ondervindt u problemen tijdens het berekenen van routes in uw transport applicaties of het ontwikkelen van deze applicaties? Wij helpen u graag verder met de Voyager Map widget.

AWS Location Services

De Voyager Map widget is ontwikkeld met behulp van de AWS (Amazone Web Services) Location Services. Deze AWS Location Servies biedt de mogelijkheid om kaarten, interessante plaatsen, geocodering, routing, geofencing en tracking toe te voegen aan de applicaties zonder de overhead van het beheer van infrastructuur of een service van derden. De AWS Location Services is ontworpen om de privacy en veiligheid van de locatie data te behouden. U behoudt de controle over en het eigendom van uw data, en het wordt beheerd volgens het privacy beleid van AWS. Zo is ook de data privacy en beveiliging gewaarborgd. 

Voyager Map widget als aanvulling op de AWS Location services

AWS Location Service is een robuuste tool voor het afhandelen van route optimalisatie en biedt aanzienlijke waarde bij de ontwikkeling van locatie gebaseerde applicaties. Hoewel het is geïntegreerd met Mendix en beschikbaar is op de Mendix Marketplace, zijn er enkele aspecten van de AWS Location Services die een uitdaging zijn om deze effectief te gebruiken. Zoals het begrijpen van de request structure, het creëren van een intuïtieve gebruikersinterface en het uitvoeren van invoervalidatie.

Deze uitdagingen hebben wij aangepakt met de Voyager Map widget. Die dus niet alleen deze integratie gebruikt, maar ook de tekortkomingen aanpakt. De widget is de gebruiksklare oplossing, inclusief aanpassingsopties die passen bij uw specifieke wensen en gebruikssituaties. Bovendien is de Voyager Map widget baanbrekend in termen van het visualiseren van de routes, het bieden van een gebruiksvriendelijke interface voor locatie gebaseerde gegevens. De combinatie van deze oplossingen resulteert in een meer gestroomlijnde en effectievere aanpak van route optimalisatie binnen de Mendix-omgeving.