Klantcase: FincoEnergies

FincoEnergies is een all-in one partner voor decarbonisatie oplossingen die zich toelegt op het aanbieden van innovatieve oplossingen voor het verkleinen van de CO2-voetafdruk.De missie van FincoEnergies is om bedrijven te begeleiden naar een duurzamere wereld door middel van verantwoorde energiekeuzes. Met een uitgebreide portfolio van Goodbrands bieden zij een one-stop-shop die schone en hernieuwbare bronnen naadloos integreert in transportvloten, waardoor de CO2-uitstoot effectief wordt verminderd.FincoEnergies doet er alles aan om voorop te blijven lopen in de transport- en industrie sector. De experts van FincoEnergies zijn toegewijd aan een duurzame toekomst en loodsen hun klanten door dit ingewikkelde traject, waardoor zij goed geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.FincoEnergies stelt zich een wereld voor waarin de CO2-voetafdruk aanzienlijk wordt verkleind en de milieu-impact van zwaar transport wordt verlicht. Zij geloven rotsvast in het potentieel van innovatie, aanpassing en samenwerking om deze transformatie te stimuleren.
FincoEnergies klantportaal klantcase- CAPE Groep

Uitdaging


Met de doelstelling om de CO2-voetafdruk in supply chains te verminderen, voorziet FincoEnergies partijen van zogeheten: “insetting certificaten”

Wat zijn insetting certificaten?


Insetting betekent dat FincoEnergies de CO2e-uitstoot vermindert binnen dezelfde sector waarin deze wordt uitgestoten, waardoor zendingen koolstofvrij gemaakt kunnen worden. Dit doet men door een brandstofomschakeling van fossiele brandstoffen naar echt duurzame biobrandstoffen te faciliteren.
Simpel gezegd: een hoeveelheid duurzame biobrandstof die dezelfde hoeveelheid CO2e-uitstoot vermindert als de zending zou hebben bijgedragen, wordt in een schip getankt dat normaal gesproken op fossiele brandstof zou hebben gevaren.

Herleidbaarheid


FincoEnergies had de wens om ook digitale herleidbaarheid van de CO2-reductie en een certificaat van echtheid aan klanten aan te kunnen bieden.

Administratie


In deze snelgroeiende markt is schaalbaarheid essentieel. De Excel boekhouding wordt sinds 2018 gecontroleerd door een derde partij. Echter, gezien de industrie groeit, en daarmee de verwachtingen van klanten, wil FincoEnergies als voorloper met een digitale oplossing de lat hoger leggen.

Oplossing


Om een inset reductie te kunnen maken is het zaak om verschillende “bewijsstukken” te verzamelen in de waardeketen. Deze bestanden kunnen worden ge-upload in de applicatie. Hiermee worden de digitale insetting reducties gemaakt in het systeem.

Voor FincoEnergies hebben wij een multi-tenants SaaS oplossing gerealiseerd om dit te realiseren.

Deze beschikt onder andere over de volgende functionaliteiten :

  1. Gebruikers kunnen inset reducties genereren door verschillende bewijsstukken te uploaden. Vervolgens wordt een certificaat gestuurd zodra onze externe assurance partij de bewijsstukken goedkeurt.

  2. We hebben de allocatie van inset reducties met herleidbaarheid mogelijk gemaakt, waardoor FincoEnergies klantorders kan vervullen met unieke, traceerbare inset reducties.

  3. Gebruikers van het platform kunnen nu de volledige administratie rondom de CO2-reductie bijhouden in het platform . Wat het vervolgens weer eenvoudiger maakt voor de externe auditor van FincoEnergies om deze boekhouding te verifieren.

  4. Het platform biedt meer inzicht in traceerbaarheid van de inset reducties voor de klanten van FincoEnergies.


Paul Bakker | Digital Development and Innovation Manager

“Vrachteigenaren en expediteurs willen controle hebben en over de juiste inzichten beschikken om hun besluitvorming op het gebied van CO2-uitstoot te verbeteren. We hebben vaak gehoord dat klanten op zoek zijn naar een oplossing die de creatie , transactie en terugtrekking van inset reducties kan vereenvoudigen.

We zijn er trots op dat vrachteigenaren en expediteurs door het gebruik van Decarb Desk in één oogopslag een volledig beeld kunnen krijgen van hun Scope 3-inspanningen om de CO2-uitstoot te verminderen. Wij geven ze de controle over het hele traject, vanaf de initiële leveringsverklaring van duurzame biobrandstoffen tot het ontvangen van hun geverifieerde inset reductie certificaten.

Ik ben erg tevreden over CAPE Groep en de manier van werken (scrum/agile). Het project is volgens timeline en budget voltooid. Momenteel zijn we de Decarb Desk aan het door ontwikkelen, met o.a. een API integratie voor onze klanten als follow-up project.”

Voordelen


Het verplaatsen van de administratie van Excel naar de applicatie heeft FincoEnergies een robuuste en overzichtelijke online omgeving gegeven, waar medewerkers en klanten tegelijk in kunnen werken. Deze transitie heeft het proces schaalbaar gemaakt en biedt een oplossing voor deze uitdaging.

FincoEnergies kan nu betrouwbaardere, tastbaardere en efficiëntere inset reductie certificaten aanbieden, gezien de toenemende vraag naar herleidbaarheid.

Voor de toekomst dient de oplossing als een enabler voor het automatiseren en versimpelen van het creëren en alloceren van inset reducties.

Het platform is onderdeel van het klantportaal: ‘’Decarb Desk’’ van FincoEnergies .
Binnen dit digitale decarbonisatie platform kunnen klanten in een gebruiksvriendelijk dashboard een duidelijk overzicht zien van de prestaties op het gebied van koolstofbeheer. Ook kunnen klanten berekeningen doen om de scope 3 emissies voor transport en distributie te meten.

Meer weten over de oplossingen van

FincoEnergies

tom boerrigter - CAPE Groep

Tom Boerigter

Business IT-Consultant

Bekijk onze andere klantcases

CAPE - make the future happen