Mendix World 2021: deze sessies mag je niet missen!

Bezoek het grootste virtuele low-code evenement op aarde

Van 7 tot 9 september 2021 is het weer zover: Mendix World! Na het grote succes van het virtuele evenement vorig jaar, vindt het evenement dit jaar opnieuw online plaats. Het is natuurlijk jammer dat we voor het tweede jaar op rij niet face-to-face kunnen afspreken met andere Mendix developers tijdens het evenement. Maar, zoals we wel meer hebben gezien in de afgelopen anderhalf jaar, heeft het online werken vaak ook wel voordelen opgeleverd. Net als vorig jaar zijn alle sessies na afloop van Mendix World online terug te kijken, waardoor je geen van je favoriete sessies hoeft te missen, ook al worden ze misschien op hetzelfde moment gegeven.

Waarom je deel zou willen nemen?

  • Om connecties te maken in de wereldwijde community van ‘makers’ die van elkaar willen leren;
  • Om  nieuwe ideeën op te doen, en
  • Om betere apps te maken door te leren van experts en het ontdekken van nieuwe ‘how-to’s’.
In totaal staan er 73 sessies gepland, waardoor ik me voor kan stellen dat het misschien lastig is om te bepalen welke je echt niet mag missen! (Bekijk hier alle sessies). In dit blog zal ik je vertellen welke sessies mij interessant lijken voor iedere Mendix developer.

Keynotes & Mendix 9

Uiteraard beveel ik de keynote speeches van Derek Roos (dinsdag), Johan den Haan (woensdag) en Simon Sinek (donderdag) van harte aan, maar ik wil me hier graag richten op de meer technisch onderlegde sessies die interessant zijn voor diverse niveaus Mendix developers.
Op het moment dat Mendix World 2021 gehouden wordt, is de eerste public release van Mendix 9 nog net geen half jaar oud. Maar dat betekent niet dat er niet al veel is gebeurd in de afgelopen periode. Zoals vorig jaar tijdens Mendix World aangekondigd, zijn er flinke uitbreidingen geweest op de Native mogelijkheden in Mendix, en ook de workflow-functionaliteit en Atlas 3 zijn uitgerold in Mendix 9. Op deze gebieden zijn volgens mij ook de meest interessante sessies te vinden op het gebied van technische ontwikkelingen binnen het Mendix-platform.

Native Mobile

Vorig jaar gaven wij zelf een presentatie over hoe je een scan app bouwt met Native Mobile (zie link onderaan deze pagina). Voor dit jaar heb ik binnen dit domein een drietal sessies geselecteerd die voor elk niveau qua Native Mobile voorkennis wat te bieden hebben. Hierin adviseer de volgende sessies:
  1. Op dinsdag 7 september om 15:50 geeft Danny Roest inzicht in een aantal misverstanden met betrekking tot de moeilijkheid van het ontwikkelen van Native Mobile apps. Als je dus al vaker hebt gedacht: “Ik zou wel eens Native Mobile willen ontwikkelen, maar ik weet niet hoe ik moet beginnen“, dan zou ik deze sessie zeker op de agenda zetten.
  2. Voor de mensen die al iets meer ervaring hebben met het ontwikkelen van Native Mobile apps kan ik de sessie van Wouter Penris, op hetzelfde tijdstip, aanbevelen. Wouter gaat in op een specifieke invulling van een Native Mobile applicatie, namelijk één waarbij de applicatie zelf geen persistente data heeft en voor elke interactie via REST-services informatie ophaalt. Dit type applicatie kan erg handig zijn wanneer de Native app bijvoorbeeld puur als frond-end laag wordt gebruikt.
  3. Op woensdag 8 september om 16:40 gaat Conner Charlebois echt de diepte in door het te hebben over het uitbreiden van de front-end mogelijkheden met behulp van pluggable widgets die bestaande NPM native packages gebruiken. Dit is een sessie die gericht is op mensen die hun hand niet meer omdraaien voor een Native Mobile app en verder uitgedaagd willen worden.

Workflows

De in Mendix 9 geïntroduceerde workflow-functionaliteit biedt een compleet nieuw niveau voor het beheren van stapsgewijze bedrijfsprocessen in Mendix-applicaties. De sessie die Abel Verweg en Paul Jongen op woensdag 8 september om 17:00 uur geven biedt de mogelijkheid om een beter inzicht te krijgen in de mogelijkheden van deze zeer interessante toevoeging aan het Mendix-platform.

Als je al een beetje weet hoe workflows werken en je bent geïnteresseerd in een aantal voorbeelden van hoe anderen deze nieuwe techniek hebben toegepast, pak dan ook 
de tweede sessie van Abel en Paul mee op donderdag 9 september om 16:30 uur.  

Atlas 3

Naast nieuwe mogelijkheden qua styling die natuurlijk verwacht mogen worden bij een nieuwe versie van Atlas UI, biedt Atlas 3 nóg een extra handige functionaliteit, namelijk het modulair opstellen van de styling in een applicatie, waardoor de styling bij het hergebruik van modules binnen meerdere applicaties veel makkelijker te onderhouden is. Volg op woensdag 8 september om 16:20 de sessie van Christopher Hodges om in vogelvlucht door deze nieuwe versie van Atlas UI meegenomen te worden.

Low-code on speed

Als laatste wil ik jullie nog van harte aanraden om de sessie van Jitze de Groote en Ivo Sturm op woensdag 8 september om 16:20 uur mee te pakken (of terug te kijken) waarin ze vertellen hoe de NS vorig jaar in slechts vier weken tijd de Treinwijzer applicatie live heeft gekregen. Met deze applicatie werd heel snel ingespeeld op de ingestelde reisbeperkingen en het veilig kunnen plannen van een reis met de nieuw geldende regels in het openbaar vervoer.
Ik wens jullie veel kijk- en luisterplezier! Wij zijn met CAPE Groep wederom Gold Sponsor van het evenement, dus je kunt ons vinden in onze virtuele Booth! Zien we je daar? Aanmelden kan via onderstaande knop.
Martin - business IT consultant

Martin Leppen
Consultant bij CAPE