De CSRD heeft impact op de gehele logistieke keten.
Dit wil zeggen dat het niet alleen jouw bedrijfsvoering beïnvloed, maar ook die van jouw leveranciers en andere partners. Binnen de CSRD wordt er namelijk gekeken naar drie aspecten: directe uitstoot door eigen verbruik, ingekochte uitstoot en indirecte uitstoot.
Wat komt er allemaal kijken bij een CSRD rapportage en vooral, waar te beginnen?
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) heeft de manier waarop bedrijven rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties ingrijpend veranderd. Vanaf 2024 zijn ondernemingen verplicht om gedetailleerde informatie te verstrekken over hun milieu-, sociale en governance-activiteiten. Dit vereist niet alleen een grondige analyse van de bedrijfsvoering, maar ook de implementatie van effectieve IT-oplossingen. De CSRD-rapportage kan namelijk meer dan 1.800 datapunten bevatten.
Met de nadruk op ‘kan’. Welke datapunten voor jouw onderneming namelijk wel of niet relevant zijn, is afhankelijk van de dubbele materialiteitsanalyse.
Heeft jouw onderneming wel of niet te maken met bijvoorbeeld:
– Transport en de daarbij horende CO2 uitstoot
– Gebruik van water en andere maritieme bronnen
– Is er sprake van (relatief impactvolle) verontreiniging?
– Werk gerelateerde bewegingen van het eigen personeel
– Extern ingehuurd personeel/arbeid vanuit het buitenland
etc.
En zo zijn er nog een tiental andere grootboeken waar de CSRD bij jouw bedrijf vragen over gaat stellen, waar inzicht en data van zowel interne als externe bronnen voor nodig is.
Het beginnen aan een CSRD-project is niet eenvoudig. Waar moet je beginnen? Wat komt er allemaal kijken? Zoals hierboven geschetst zijn er veel grootboeken, ook wel thema’s, waar een CSRD-rapport over kan gaan. Download onze stappenplannen om handvaten te hebben om te beginnen met jouw CSRD-project.
Nog geen idee waar te beginnen met CSRD? Deze whitepaper biedt een stapsgewijze aanpak om bedrijven te helpen voldoen aan de CSRD, met een sterke nadruk op digitale transformatie binnen de ketensamenwerking.
Al inzicht in wat voor jouw bedrijf wel tot de dubbele materialiteit behoort en klaar voor de volgende stap? Download dan onze whitepaper over ons CSRD-platform: Agora-Z. De tool die pragmatische stappenplan verzorgt om alle benodigde data te verzamelen en een CSRD-rapportage te maken.
Agora-Z is dé digitale tool voor projectmanagement naar naleving van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de Voluntary Small Medium Enterprise (VSME).
Deze website maakt gebruik van Functionele en Analytische cookies voor website optimalisatie en statistieken.
Deze website maakt gebruik van Functionele en Analytische cookies voor website optimalisatie en statistieken.