Slim voorraadbeheer helpt bedrijven in de foodbranche op verschillende manieren om te voldoen aan de strikte voedselveiligheidswetgeving in de EU, zoals de General Food Law, HACCP, en andere relevante verordeningen. Hier zijn enkele manieren waarop dit gebeurt.
Auteur van deze blog:
Jurian Boksebeld
Digital Transformation | Low-code | Food | Supply Chain optimalisatie
In deze blog:
Verbeterde traceerbaarheid:
Voldoen aan Verordening (EG) nr. 178/2002 (General Food Law): Slim voorraadbeheer gebruikt geavanceerde tracking- en traceringstechnologieën, zoals barcodes, RFID-tags en geautomatiseerde systemen. Bedrijven volgen elk product van de oorsprong tot de eindbestemming. Bij een probleem, zoals verontreiniging, identificeert en roept het systeem producten snel en nauwkeurig terug, zoals vereist door de wetgeving.
Voorbeeld: Een producent traceert precies welke partij grondstoffen in welk eindproduct terechtkomt, waardoor terugroepacties snel en gericht worden uitgevoerd.
Naleving van HACCP-principes:
Ondersteuning van HACCP-gebaseerde processen: Slim voorraadbeheer identificeert kritische controlepunten in de voedselproductieketen. Realtime monitoring van bijvoorbeeld temperatuur, hygiëne en opslagomstandigheden merkt afwijkingen snel op en corrigeert deze, wat essentieel is voor HACCP-compliance.
Voorbeeld: Een geautomatiseerd systeem monitort continu de temperatuur in koelcellen en geeft direct een waarschuwing als deze buiten de veilige grenzen komt, waardoor voedselveiligheidsrisico’s worden beperkt.
Rechtmatige etikettering en informatievoorziening:
Voldoen aan Verordening (EG) nr. 1169/2011 en Richtlijn 2000/13/EG: Slim voorraadbeheer beheert productinformatie nauwkeurig, zoals allergenen, ingrediënten en voedingswaarden. Het systeem zorgt ervoor dat deze gegevens correct worden bijgehouden en weergegeven, zodat bedrijven voldoen aan de etiketteringsvereisten van de EU.
Voorbeeld: Bij wijzigingen in recepten of ingrediënten werkt het systeem automatisch de bijbehorende etiketten en productinformatie bij, zodat de juiste informatie altijd beschikbaar is voor de consument.
Minimaliseren van voedselverspilling en efficiënt gebruik van voorraden:
Ondersteuning van duurzaamheidsdoelen en voedselveiligheid: Slim voorraadbeheer beheert de voorraad efficiënt, zodat producten op tijd worden gebruikt en verspilling wordt geminimaliseerd. Dit waarborgt ook voedselveiligheid door het risico op het gebruik van verlopen producten te verminderen.
Voorbeeld: Een systeem dat automatisch de voorraadniveaus controleert en producten op basis van houdbaarheidsdatum prioriteert, zorgt ervoor dat eerst de oudste producten worden gebruikt, wat verspilling vermindert en voldoet aan hygiënevoorschriften.
Naleving van hygiëne- en opslagvoorschriften:
Voldoen aan Verordening (EG) nr. 852/2004 en 853/2004: Slim voorraadbeheer waarborgt de hygiëne en veiligheid van opgeslagen producten door automatische controle van opslagomstandigheden, zoals temperatuur, vochtigheid en reinheid. Bedrijven volgen hierdoor de juiste opslagpraktijken en voorkomen contaminatie.
Voorbeeld: Sensoren in opslagruimtes voeren continue metingen uit en rapporteren afwijkingen automatisch, zodat bedrijven snel reageren om de veiligheid van hun producten te waarborgen.
Efficiëntie in officiële controles:
Ondersteuning van Verordening (EU) 2017/625: Slim voorraadbeheer verzamelt en presenteert eenvoudig alle nodige documenten, data en records tijdens inspecties en officiële controles. Dit vermindert de kans op non-compliance en versnelt het inspectieproces.
Voorbeeld: Een gecentraliseerd digitaal systeem genereert snel rapporten met alle benodigde informatie voor inspecties, waardoor de auditprocessen soepeler verlopen.
Voorkomen van voedselveiligheidsrisico’s door geautomatiseerde monitoring:
Naleving van HACCP en ISO 22000: Automatisering en realtime gegevensinzichten helpen bedrijven risico’s in de keten snel te identificeren en aan te pakken. Dit vermindert voedselveiligheidsrisico’s en zorgt ervoor dat bedrijven voldoen aan de strenge HACCP- en ISO 22000-vereisten.
Voorbeeld: Het systeem detecteert afwijkingen in de keten, zoals contaminatie of afwijkingen in productiestappen, direct en stuurt meldingen zodat correctieve maatregelen worden genomen.
Slim voorraadbeheer
Slim voorraadbeheer helpt bedrijven in de foodbranche niet alleen om efficiënter te werken, maar ook om te voldoen aan de strikte voedselveiligheidsnormen van de EU. Geautomatiseerde processen, realtime monitoring en geavanceerde tracking-technologieën minimaliseren risico’s, maken producten veiliger en beschermen de reputatie van bedrijven. Dit leidt tot betere compliance, minder voedselverspilling en een hogere klanttevredenheid.
Meer over onze oplossingen voor de food branche:
Slimme IT-oplossingen voor uitdagingen in koeltransport
Als het aankomt op gekoeld transport is het handhaven van de juiste temperatuur van cruciaal belang om de kwaliteit van bederfelijke goederen te waarborgen. Of
Verminderen van voedselverspilling: 4 bijkomende voordelen voor jouw organisatie
Ontdek hoe slimme IT-oplossingen voedselverspilling helpen verminderen. Leer over de impact van technologie op duurzaamheid en bedrijfswinst in deze blog.
Digitalisatie en dataverzameling in de food branche
Digitalisatie en dataverzameling vormen de basis voor intelligentie en interventie in de voedselindustrie. Ontdek hoe zichtbaarheid en controle groei stimuleren.
De gevaren van datasilo’s in de food branche
Ontdek hoe het doorbreken van datasilo’s in de foodbranche de efficiëntie, voedselveiligheid en innovatie verbetert met onze maatwerk Control Tower-oplossingen.
Efficiënt voorraadbeheer in de food branche door slimme IT-oplossingen
Optimaliseer voorraadbeheer in de foodbranche met slimme IT-oplossingen van CAPE Groep. Verminder verspilling, verhoog efficiëntie en krijg realtime inzicht.