De gevaren van datasilo’s in de food branche

In de snel veranderende voedselindustrie speelt data een essentiële rol. Het succes van bedrijven wordt in grote mate bepaald door hoe goed ze hun data beheren. Datasilo’s, waarbij informatie verspreid zit in verschillende systemen of afdelingen zonder goede verbinding, vormen een grote uitdaging.

Deze isolatie van data houdt bedrijven tegen op het gebied van innovatie, voedselveiligheid en klanttevredenheid.

In deze blog gaan we dieper in op de nadelen van datasilo’s, hoe ze de prestaties van foodbedrijven negatief beïnvloeden, en welke stappen bedrijven kunnen nemen om deze silo’s op te heffen.

Auteur van deze blog:

Foto van Jurian Boksebeld

Jurian Boksebeld

Digital Transformation | Low-code | Food | Supply Chain optimalisatie

In deze blog:

Wat zijn datasilo’s (en waarom zijn ze problematisch?)

Datasilo’s ontstaan wanneer verschillende afdelingen binnen een organisatie hun eigen systemen gebruiken om gegevens op te slaan en te beheren. Ook buiten de organisatie kunnen silo’s ontstaan, bijvoorbeeld in de supply chain. Vaak zit data versnipperd in verschillende systemen van verschillende partijen in de keten.

Deze fragmentatie zorgt ervoor dat informatie opgesloten blijft in gescheiden ‘eilanden’, wat het overzicht en inzicht belemmert

Dit gebrek aan integratie heeft verstrekkende gevolgen:

  • Beperkt inzicht
  • Hogere kosten
  • Lage datakwaliteit

Beperkt inzicht: 

Zonder toegang tot alle beschikbare data is het lastig om weloverwogen beslissingen te nemen. Bedrijven lopen kansen mis doordat ze werken met onvolledige informatie.

Hogere kosten: 

Medewerkers besteden te veel tijd en middelen aan het handmatig samenvoegen van gegevens, wat onnodige kosten veroorzaakt.

Lage datakwaliteit: 

Inconsistente data vergroten de kans op fouten, waardoor de betrouwbaarheid van beslissingen vermindert.

De impact van datasilo's op foodbedrijven

Datasilo’s hebben specifieke gevolgen voor foodbedrijven, die we in onze praktijkcases regelmatig terugzien. Omdat voedselproductie sterk afhankelijk is van voedselveiligheid, versheid en tijdige leveringen, is het cruciaal dat de hele keten soepel en naadloos samenwerkt. Als experts in de voedselbranche weten wij dat zelfs de kleinste verstoringen in datastromen ernstige gevolgen kunnen hebben, variërend van inefficiënt voorraadbeheer tot problemen met voedselveiligheid. We hebben meerdere klanten succesvol geholpen om deze uitdagingen aan te pakken en hun processen te optimaliseren. Hier zijn enkele concrete voorbeelden:

Voorraadbeheer: 

Voorraadbeheer in de food branche en beperkte voorspellingsmogelijkheden zijn vaak nauw met elkaar verbonden in de voedselproductie, waar een gebrek aan overzicht en data-integratie kan leiden tot overstocking, stock-outs, en verspilling.

In deze sector, waar versheid en timing cruciaal zijn, hebben veel bedrijven moeite om data van verschillende systemen effectief te integreren. Dit resulteert in uitdagingen zoals het niet nauwkeurig kunnen voorspellen van de vraag, wat vaak leidt tot overproductie en verspilling.

CAPE Groep heeft bij Farm Trans geholpen om voorspellingsmogelijkheden te verbeteren door middel van een Control Tower oplossing, waardoor ze vraag en aanbod nauwkeuriger konden afstemmen.

In een recente supply chain digitaliserings use case, hebben we een bedrijf geholpen om hun voorraadbeheer te digitaliseren en hiermee te optimaliseren door real-time datavisualisatie en integratie van alle systemen in de keten. Hierdoor konden ze de voorraad beter beheren en verspilling minimaliseren.

Traceerbaarheid van producten: 

Bij terugroepacties moet je snel en nauwkeurig de herkomst van producten kunnen achterhalen. Datas ilo’s vertragen dit proces, wat risico’s voor consumenten verhoogt en de reputatie van het bedrijf kan schaden. In de voedselbranche zien we vaak dat snelheid en nauwkeurigheid hier van levensbelang zijn. 

 

Bij Farm Trans, een logistiek dienstverlener in de agrifoodsector, hebben wij een maatwerkoplossing gerealiseerd die zorgt voor betere datatransparantie en traceerbaarheid door de integratie van verschillende systemen binnen de keten. Dit heeft hun efficiëntie vergroot en risico’s verminderd.

Oplossingen: een geïntegreerde aanpak

Het doorbreken van datasilo’s verbetert de operationele efficiëntie en versterkt de innovatiekracht van bedrijven. Een Control Tower is hierbij een krachtig instrument. Door een data visualisatielaag bovenop al je systemen te leggen, krijg je een totaaloverzicht en maak je real-time besluitvorming mogelijk.

Control Tower Implementatie

Door een Control Tower te integreren, creëer je een centraal dashboard dat live data vanuit verschillende systemen visualiseert. In plaats van dat alle systemen direct aan elkaar gekoppeld worden, stuurt de Control Tower de gegevens door naar de juiste systemen via slimme logica. Dit garandeert de veiligheid en betrouwbaarheid van data, terwijl je volledig inzicht krijgt in je bedrijfsvoering en de gehele supply chain, zowel intern als extern met leveranciers en klanten.

Data visualisatie als eerste stap

Om data slimmer in te zetten, moet je deze eerst zichtbaar maken. De Control Tower maakt datasilo’s inzichtelijk en zorgt ervoor dat alle systemen met elkaar communiceren. Dit is de basis voor geavanceerde analyses en optimalisaties.

Maatwerkoplossingen voor systeemintegratie

CAPE Groep biedt maatwerkoplossingen die perfect zijn afgestemd op de behoeften van jouw bedrijf.

In plaats van standaard ERP-systemen, zorgen wij ervoor dat verschillende (bestaande) systemen binnen jouw organisatie en supply chain naadloos samenwerken. Dit verhoogt de flexibiliteit en verbetert operationele processen, waardoor je bedrijf toekomstbestendig wordt.

Conclusie: integreer data voor succes

Datasilo’s vormen een aanzienlijke bedreiging voor de efficiëntie, innovatie en duurzaamheid van foodbedrijven. Het doorbreken van deze silo’s en streven naar geïntegreerde datastromen zorgt ervoor dat bedrijven niet alleen hun kosten verlagen, maar ook sneller en flexibeler inspelen op marktveranderingen en klantbehoeften.

Het resultaat? Minder voedselverspilling, hogere klanttevredenheid en een sterker concurrerend vermogen. Met de juiste aanpak transformeer je jouw bedrijf in een duurzame, efficiënte en innovatieve organisatie die klaar is voor de toekomst.

CAPE Groep & de Food Branche

Binnen de food sector zijn samenwerking en transparantie essentieel. Terwijl de keten grotendeels nog bestaat uit gesloten silo’s.

Het wordt steeds belangrijker om samen te werken, te communiceren binnen de keten en informatie uit te wisselen. Waarbij alle data uit de verschillende silo’s wordt uitgewisseld en gevisualiseerd in een overkoepelende applicatie.

Want optimaliseren van de keten en uw bedrijfsprocessen begint bij inzicht in en informatie over orders en productiegegevens. In de markt zien wij dat dit gebrek aan transparantie in de keten leidt tot verschillende uitdagingen.

Meer info over hoe je dit kan bereiken?

Veelgestelde vragen over datasilo's in de foodbranche

Wat zijn datasilo's?

Data silo’s ontstaan wanneer informatie binnen een bedrijf wordt opgeslagen in afzonderlijke systemen of afdelingen zonder effectieve uitwisseling van gegevens. Dit kan leiden tot inefficiëntie, verminderde gegevenskwaliteit, en moeilijkheden bij innovatie en klanttevredenheid.

Data silo’s kunnen de operationele efficiëntie verminderen, leiden tot inconsistente gegevens, en complicaties veroorzaken bij compliance en traceerbaarheid. Dit kan uiteindelijk resulteren in hogere kosten, gemiste verkoopkansen, en risico’s voor de voedselveiligheid.

Data silo’s kunnen de traceerbaarheid van producten bemoeilijken, wat cruciaal is bij terugroepacties. Als gegevens over de herkomst en distributie van producten verspreid zijn over verschillende systemen, kan dit leiden tot vertragingen en verhoogde risico’s voor consumenten.

Het elimineren van data silo’s kan leiden tot verbeterde operationele efficiëntie, lagere kosten, betere gegevenskwaliteit, snellere innovaties, en een hogere klanttevredenheid. Daarnaast helpt het bedrijven beter te voldoen aan voedselveiligheids- en compliancevereisten.

Foodbedrijven kunnen data silo’s elimineren door geïntegreerde IT-systemen zoals ERP te implementeren, een sterke data governance structuur op te zetten, cloud-oplossingen te gebruiken voor real-time data-uitwisseling, en medewerkers te trainen in het belang van datadeling en samenwerking.

Tekenen van data silo’s zijn onder andere inconsistenties in gegevens, lange doorlooptijden voor beslissingen, inefficiënt voorraadbeheer, en moeilijkheden bij het voldoen aan compliance-eisen. Als deze problemen zich voordoen, is het waarschijnlijk dat het bedrijf te maken heeft met data silo’s.