Food

De digitale transformatie van de Food Branche

Binnen de food sector zijn samenwerking en transparantie essentieel. Terwijl de keten grotendeels nog bestaat uit gesloten silo’s. Het wordt steeds belangrijker om samen te werken, te communiceren binnen de keten en informatie uit te wisselen. Waarbij alle data uit de verschillende silo’s wordt uitgewisseld en gevisualiseerd in een overkoepelende applicatie. Want optimaliseren van de keten en uw bedrijfsprocessen begint bij inzicht in en informatie over orders en productiegegevens. In de markt zien wij dat dit gebrek aan transparantie in de keten leidt tot verschillende uitdagingen.

De voedingsindustrie wordt regelmatig geconfronteerd met onverwachte gebeurtenissen zoals vertragingen, bederf van producten, en transportproblemen. Vaak omdat het proces niet pro actief kan reageren op (externe) onverwachte verstoringen. Pas wanneer een accident plaatsvind, kan gehandeld worden. In de voedselproductie een grote bedreiging, aangezien tijdigheid essentieel is voor de houdbaarheid van de producten die worden geproduceerd.

Impact

Deze verstoringen en het verlies van producten door bederf leiden tot verhoogde kosten, klantontevredenheid, en verminderde operationele efficiëntie.

Voedselverspilling in de voedselindustrie is een urgent probleem dat niet alleen economische verliezen veroorzaakt, maar ook een negatieve impact heeft op het milieu. Door voedselverspilling te verminderen, worden kosten bespaart en de efficiëntie verbeterd met een positieve bijdragen aan een duurzamere toekomst.

 

Een op maat gemaakt sales en operational planning (S&OP) systeem speelt hierbij een belangrijke rol. Dit systeem helpt bedrijven om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, waardoor overproductie en verspilling worden geminimaliseerd. Door gebruik te maken van geavanceerde data-analyse en prognosetools, zijn voedselproductiebedrijven in staat nauwkeuriger te plannen en efficiënter te opereren, wat leidt tot minder verspilling en een duurzamere bedrijfsvoering.

Impact

Perfecte balans tussen productie en verkoop, zodat voorraden niet uitgeput raakte en verspilling wordt gereduceerd. 

Traditionele systemen ondersteunen vaak geen naadloze integratie tussen verschillende schakels in de Supply Chain. Daarnaast is er moeite met het beheren van een uitgebreide en vaak internationale toeleveringsketen.

Impact

Dit bemoeilijkt samenwerking en communicatie tussen partners, wat leidt tot inefficiënties, misverstanden, en hogere kosten door complexe logistieke netwerken.

Er is moeite met het volgen van producten van bron tot consument om voedselveiligheid te garanderen en het nauwkeurig de vraag naar en beheer van voorraad te kunnen voorspellen. Dit is tevens noodzakelijk om te voldoen aan de laatste richtlijnen van het Nederlands Voedsel en Waren Autoriteit (-NVWA). Die als één van de voorwaarden hanteert dat (consumenten) voedselproducten, waar ook in de keten, continu traceerbaar en meetbaar moeten zijn. De NVWA toetst dit door steekproefsgewijs en onverwachts de traceerbaarheid te controleren. Van essentieel belang dus, dat u als onderdeel in een voedselproductieketen weet, waar uw producten zijn. 

 

De etiketten op de producten spelen hierbij een cruciale rol. Alle product informatie bevindt zich in de etiketten, universele etiketten en standaarden om etiketten te vullen met de juiste product informatie is daarbij van essentieel belang. Ontdek onze oplossingen rondom etiketten, scanning en product informatie. 

Impact

Gebrek aan traceerbaarheid kan leiden tot problemen bij recalls en compliance. Over- of onder bevoorrading leidt tot verspilling of gemiste verkoopkansen.

Onze maatwerk software voor de Food Branche:

Slimme ketensamenwerking binnen de Food

Waarom deze shift plaatsvindt? Overheid, verwerkers en consumenten willen weten waar voedsel vandaan komt en inzicht hebben in het volledige productieproces. De gehele keten van producent naar klant moet traceerbaar zijn en processen zo efficiënt mogelijk. Vanuit de klantperspectief moet er een verandering plaatsvinden in het orderproces; klanten eisen volledige supply chain visibility.

Dit vereist nauwe (Business/IT-)samenwerking met uw klanten en leveranciers. Bent u al in staat om uw klanten dit inzicht te bieden?

Technologie is een facilitator van deze veranderingen. Processen moeten end-to-end worden geautomatiseerd om hier een hoofd aan te bieden. Elk bedrijf wil of moet (vanwege concurrentie) ‘wat’ met voortdurende innovaties en technologieën.

In de praktijk

Bij CAPE Groep helpen wij bij het realiseren hiervan. Wij zorgen voor het automatiseren van processen in de gehele food keten.

Een goed voorbeeld hiervan is onze usecase: ”Aardappel tot vork” digitalisering. In deze usecase hebben wij voor een klant de complete supplychain van de aardappel gedigitaliseerd, van het land tot op het bord.

CAPE Groep - digitalisatie supply chain processen logo
 
 

 

Download onze whitepapers

 Word jouw organisatie regelmatig geconfronteerd met onverwachte gebeurtenissen, zoals vertragingen, voedselverspilling en transportproblemen? Wij herkennen jouw uitdagingen en bieden je ondersteuning in het uitkiezen van een passende oplossing. Download onze whitepapers en ontdek hoe de Control Tower en Sales- en Operations Planning jouw processen optimaliseert. 

De werking van de Control Tower

Ben jij geïnteresseerd in onze Control Tower en ben jij benieuwd naar de werking ervan? Download dan nu gratis onze whitepaper en ontdek hoe de Control Tower toegevoegde waarde biedt voor jouw unieke processen.

S&OP-systeem kiezen in 3 stappen

Wil jij een S&OP-systeem inzetten om jouw interne processen te optimaliseren, maar weet je niet hoe je dit aanpakt? Download geheel vrijblijvend onze whitepaper en laat ons je ondersteunen in dit proces.

Jouw supplychain in de Food Branche verder digitaliseren?

Neem contact op voor de mogelijkheden!

CAPE - make the future happen