De voedingsindustrie wordt regelmatig geconfronteerd met onverwachte gebeurtenissen zoals vertragingen, bederf van producten, en transportproblemen. Vaak omdat het proces niet pro actief kan reageren op (externe) onverwachte verstoringen. Pas wanneer een accident plaatsvind, kan gehandeld worden. In de voedselproductie een grote bedreiging, aangezien tijdigheid essentieel is voor de houdbaarheid van de producten die worden geproduceerd.
Deze verstoringen en het verlies van producten door bederf leiden tot verhoogde kosten, klantontevredenheid, en verminderde operationele efficiëntie.
Voedselverspilling in de voedselindustrie is een urgent probleem dat niet alleen economische verliezen veroorzaakt, maar ook een negatieve impact heeft op het milieu. Door voedselverspilling te verminderen, worden kosten bespaart en de efficiëntie verbeterd met een positieve bijdragen aan een duurzamere toekomst.
Een op maat gemaakt sales en operational planning (S&OP) systeem speelt hierbij een belangrijke rol. Dit systeem helpt bedrijven om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, waardoor overproductie en verspilling worden geminimaliseerd. Door gebruik te maken van geavanceerde data-analyse en prognosetools, zijn voedselproductiebedrijven in staat nauwkeuriger te plannen en efficiënter te opereren, wat leidt tot minder verspilling en een duurzamere bedrijfsvoering.
Perfecte balans tussen productie en verkoop, zodat voorraden niet uitgeput raakte en verspilling wordt gereduceerd.
Traditionele systemen ondersteunen vaak geen naadloze integratie tussen verschillende schakels in de Supply Chain. Daarnaast is er moeite met het beheren van een uitgebreide en vaak internationale toeleveringsketen.
Dit bemoeilijkt samenwerking en communicatie tussen partners, wat leidt tot inefficiënties, misverstanden, en hogere kosten door complexe logistieke netwerken.
Er is moeite met het volgen van producten van bron tot consument om voedselveiligheid te garanderen en het nauwkeurig de vraag naar en beheer van voorraad te kunnen voorspellen. Dit is tevens noodzakelijk om te voldoen aan de laatste richtlijnen van het Nederlands Voedsel en Waren Autoriteit (-NVWA). Die als één van de voorwaarden hanteert dat (consumenten) voedselproducten, waar ook in de keten, continu traceerbaar en meetbaar moeten zijn. De NVWA toetst dit door steekproefsgewijs en onverwachts de traceerbaarheid te controleren. Van essentieel belang dus, dat u als onderdeel in een voedselproductieketen weet, waar uw producten zijn.
De etiketten op de producten spelen hierbij een cruciale rol. Alle product informatie bevindt zich in de etiketten, universele etiketten en standaarden om etiketten te vullen met de juiste product informatie is daarbij van essentieel belang. Ontdek onze oplossingen rondom etiketten, scanning en product informatie.
Gebrek aan traceerbaarheid kan leiden tot problemen bij recalls en compliance. Over- of onder bevoorrading leidt tot verspilling of gemiste verkoopkansen.
Breng uw data uit verschillende systemen visueel in kaart met behulp van een CAPE’s Control Tower. Beheer 24/7 uw (logistieke-) operaties. Anticipeer op verstoringen en traceer uw producten wereldwijd waar en wanneer u wilt.
Breng alle (allergie) informatie van de voedselproducten van uw eigen producten en die van uw leveranciers real-time beschikbaar in alle verkoopkanalen met een op maat gemaakte Product Informatie Management-applicatie (PIM)
Behaal maximale omzet en winst door de inkoop nauw af te stemmen met de productie planning. Voorkom overtollige voorraden en bederf en terwijl tegelijkertijd de productie niet stil komt te liggen door gebrek aan voorraad.
Waarom deze shift plaatsvindt? Overheid, verwerkers en consumenten willen weten waar voedsel vandaan komt en inzicht hebben in het volledige productieproces. De gehele keten van producent naar klant moet traceerbaar zijn en processen zo efficiënt mogelijk. Vanuit de klantperspectief moet er een verandering plaatsvinden in het orderproces; klanten eisen volledige supply chain visibility.
Dit vereist nauwe (Business/IT-)samenwerking met uw klanten en leveranciers. Bent u al in staat om uw klanten dit inzicht te bieden?
Technologie is een facilitator van deze veranderingen. Processen moeten end-to-end worden geautomatiseerd om hier een hoofd aan te bieden. Elk bedrijf wil of moet (vanwege concurrentie) ‘wat’ met voortdurende innovaties en technologieën.
In de praktijk
Bij CAPE Groep helpen wij bij het realiseren hiervan. Wij zorgen voor het automatiseren van processen in de gehele food keten.
Een goed voorbeeld hiervan is onze usecase: ”Aardappel tot vork” digitalisering. In deze usecase hebben wij voor een klant de complete supplychain van de aardappel gedigitaliseerd, van het land tot op het bord.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.