Consultant verhuist naar Kroatië voor drie maanden

CAPE groep groeit door. “We make the future happen” sinds maart 2022 ook over de grens in Kroatië. Om onze nieuwe Kroatische collega’s in te werken, in de CAPE cultuur wegwijs te maken en te begeleiden in deze opstartfase, is onze consultant Christian voor drie maanden afgereisd naar Zagreb. In onderstaand interview vertelt hij over zijn ervaringen en het dagelijks leven 1250 km verderop.

Waarom heeft CAPE de stap over de grens gezet?

Tegenwoordig is er in Nederland teveel aanbod op de arbeidsmarkt waardoor personeel lastig te vinden is. Om de grote vraag vanuit het bedrijfsleven aan te kunnen begon CAPE Groep sollicitatieprocedures in Kroatië. Met als doel het vinden van collega’s die de Nederlandse consultants kunnen ondersteunen met het bouwen van software oplossingen in de door ons veel gebruikte software platformen Mendix en eMagiz. Met succes hebben deze sollicitatieprocedures geleidt tot 2 nieuwe Trainees Business Consultant.

Het is de eerste keer dat CAPE het team uitbreidt met internationale medewerkers. Omdat deze collega’s intensieve begeleiding nodig hebben ben ik vanuit Nederland voor drie maanden verhuist naar Kroatië. Vier jaar geleden ben ik zelf afgestudeerd bij CAPE Inmiddels werk ik als Medior Consultant en ben ik dus de begeleider van onze Kroatische collega’s Maja en Tomislava.

Stond het op je bucketlist om een periode in het buitenland te werken?

Nee, eigenlijk niet. Ik houd meer van vastigheid en regelmaat. Ik heb wat druk moeten zetten om erachter te komen waar ik aan toe was voor ik besloot aan dit avontuur te beginnen. Daar kwam bij dat ik door een miscommunicatie drie dagen voor vertrek nog niet wist waar ik zou gaan slapen. Daarom heb ik zelf maar een B&B uitgezocht op loopafstand van het kantoor voor ik begin april in mijn auto stapte richting Zagreb, de hoofdstad van Kroatië.

Wat zijn de grootste verschillen tussen Zagreb en Enschede die je zijn opgevallen?

De eerste dag viel het mij gelijk op dat de mentaliteit erg verschilt met de mentaliteit in Nederland. Het leven in Kroatië begint veel vroeger. Ik ga ’s ochtends een paar minuten voor acht lopend naar kantoor. Dan is het leven op straat al volop begonnen. De supermarkten zijn om zeven uur al geopend, om acht uur zitten de terrassen al vol en is Kroatië aan het werk.

Ondanks dat het leven daar zo vroeg begint is de sfeer relaxter dan in Nederland. In Kroatië werken ze acht uur op een dag, inclusief een halfuur lunch. Waarbij Kroaten rustig bij elkaar gaan zitten en echt de tijd nemen voor de lunch. In Nederland merkte ik dat lunchen soms, als je iets af wilt maken, ook wel eens even snel achter je laptop gebeurt. Dat is hier dus anders. Ook omdat het hier gebruikelijk is om ’s middags warm te eten. Dat doe je toch minder snel achter je laptop zoals in Nederland.

Om vier uur is de werkdag afgelopen en staan er files. De eerste dag keek ik hier echt van op. Ik was om acht uur begonnen met werken en om vier uur stipt stonden Maja en Tomislava aan mijn bureau om te vragen hoe lang ik nog door zou gaan, we zouden uit eten gaan. Ik ben inmiddels al meerdere keren de eerste geweest wie ’s ochtends binnen kwam en de laatste die ’s avonds weer vertrok. Als collega’s de volgende dag op kantoor komen dan vragen ze of ik überhaupt wel gestopt ben met werken.

Christian - Business IT consultant in Kroatië

Merken nog verschillen, los van de werkmentaliteit?

Ja, een ander groot verschil zijn de openingstijden van de winkels. In Kroatië zijn de supermarkten van zeven uur ’s ochtends tot tien uur ‘s avonds geopend, ook op de zondag.

En het weer… ik  had me voor de verhuizing verheugd om het mooie weer van Kroatië. Helaas viel dit in mijn eerste weken flink tegen.

Hoe is Zagreb als stad en hoe is de omgeving?

De binnenstad van Zagreb is in grote vergelijkbaar met Enschede terwijl de stad thuis is voor 1 miljoen inwoners, het is dus een stuk drukker in de binnenstad. De omgeving is wel erg mooi. Er staan dan ook nog verschillende plekken op mijn lijstje die ik in de drie maanden dat ik hier ben graag nog wil bezoeken.

Een van deze plekken is het National Park de Plitvicemeren op twee uur rijden van de hoofdstad. Wanneer mijn goede vriend en ouders langskomen, wil ik ze graag meenemen naar dit National Park met haar wereldberoemde watervallen. Op de terugweg straks naar huis wil ik graag langs de kust van Kroatië terugrijden. Dat blijkt erg mooi te zijn, met scenes waar de serie The Game of Thrones is opgenomen, dat moet ik blijkbaar gezien hebben.

Hoe gaat het met de CAPE locatie in Zagreb straks verder als jij terug komt?

Na drie maanden kom ik terug naar Nederland. Dan is het de bedoeling dat een nieuwe collega voor een paar maanden naar Kroatië verhuist. Tijdens de maanden juli en augustus wil ik sowieso in Nederland zijn. Maar als ik het werk van begeleider hier nou erg leuk vind  dan kan het zijn dat ik in september weer terug kom. CAPE Groep heeft namelijk nieuwe sollicitatierondes in Kroatië georganiseerd waarbij deze nieuwe collega’s ook begeleid moeten worden. En zo zullen we de komende maanden met CAPE blijven groeien, ook in het buitenland.