Mastervak

CAPE Groep helpt bij het ontwikkelen van een Master vak voor Universiteit Twente

Al jaren werkt CAPE Groep nauw samen met Universiteit Twente. Al sinds het begin van ons bestaan startten wij met het geven van gastcolleges, organiseerden we in house dagen, zijn we aanwezig bij evenementen van studieverenigingen en hielpen we bij het opnemen van Mendix in het curriculum van relevante studies. Naast dat wij het leuk vinden om onze kennis te delen, blijven we zo op de hoogte van wat er speelt onder de studenten. Nu mogen wij deze samenwerking uitbreiden met een bijdrage aan het opzetten van het praktijkgedeelte van een Master vak voor de studie Business & IT, namelijk Low (No) Code Application Development (LCAD). Een super mooie manier om studenten te laten zien en voorbereiden op wat ze kunnen verwachten wanneer ze daadwerkelijk het werkveld in gaan. De pilot is afgelopen collegejaar gestart.

Het doel van het vak is dat studenten zowel theoretisch begrip als praktische ervaring opdoen in Low Code Application Development door een mix van (gast)colleges, demo’s en hands-on sessies. Onze eigen Academy, onder leiding van Stephan Braams, heeft nauw samengewerkt met de docenten van de Universiteit Twente om het praktijkgedeelte van dit vak op te zetten. Het dichten van de gap tussen de theorie die je leert tijdens de studie en het dagelijkse werkleven, is één van de doelstellingen van het master vak ‘Low-code Application Development’. Andere leerdoelen van het vak zijn dat de studenten:

  • De rol van Low/No Code development technologie in het proces van software design en ontwikkeling uit kunnen leggen;
  • De Low/No Code development cycle, methoden en bedrijfsvoordelen kunnen uitleggen;
  • Low/No Code platforms kunnen kiezen op basis van de voorgenomen bedrijfsdoelstellingen;
  • Moderne Low Code development technieken kunnen gebruiken om bedrijfsvereisten te documenteren en transformeren in werkende applicaties;
  • Low Code applicatie development kunnen toepassen op een authentieke casus, en
  • Opkomende technologieën en trends voor Low Code development kunnen evalueren en een academisch rapport kunnen opleveren over dit onderwerp.

De vakgroep Industrial Engineering And Business Information Systems (IEBIS) wilde in het aanbod van keuzevakken voor Business & IT master studenten, meer ruimte geven voor het opdoen van praktische ervaring met één van de snelst groeiende sectoren binnen de IT: Low-Code Application Development. Vanuit de bestaande samenwerking met de Universiteit werd CAPE gevraagd om op basis van eigen ervaring bij te dragen aan dit vak.

In colleges van Assistent Professor dr. Gayane Sedrakyan,  Prof.dr. Jos van Hillegersberg en Prof.dr. Maria Iacob en in gastcolleges van verschillende partijen uit de Low-Code sector krijgen de deelnemers onder andere de laatste trends ean inzichten vanuit de literatuur over Low-Code Development mee. Daarnaast neemt CAPE de studenten mee in haar aanpak in Low-Code projecten: de CAPE Methodologie. Deze methodologie, die de voordelen van de agile en plan-driven methoden combineert, bestaat uit vier hoofdfasen: Discovery, Sprint 0, Rapid Development en Application Lifecycle. De bedoeling is dat de studenten aan de hand van de bestaande methoden en met een state-of-the-art Low Code platform naar eigen keuze (bijvoorbeeld Mendix, Novulo, Ciphix, Thinkwise, BizAgi, eMagiz, Outsystems of Betty Blocks), in korte tijd een aangeboden casus omzetten in een app die aan professionele standaarden voldoet. Zo leren de studenten de juiste methoden om bedrijfsvereisten te transformeren in werkende applicaties. 

Deze fases worden omgezet in vier workshops. Vanuit het CAPE traineeship en de Self-Enablement trajecten die door CAPE worden aangeboden aan klanten, heeft CAPE alle leerstof in huis over Low-Code Application Development. Met behulp van dit materiaal heeft CAPE de workshops opgebouwd die de studenten laat zien en meemaken hoe CAPE projecten tot een succesvol en waardevol eindproduct brengt. Na de eerste week hebben de studenten al een werkende applicatie gebouwd waar ze de rest van het vak op konden door ontwikkelen.

Tijdens het opzetten van het praktijkgedeelte is gekeken naar de behoefte van de studenten, de ervaring van onze eigen medewerkers en Academy, de ervaring van docenten en de huidige wetenschappelijke theorie op dit gebied. “Het was leuk en uitdagend om te helpen bij het opzetten van het vak op zo’n manier dat het studenten écht verder helpt”, aldus Stephan Braams, kennismanagement consultant bij CAPE Groep. 

Het vak is op 21 april van start gegaan en werd zowel digitaal als op locatie gegeven. Een groep van 10 studenten heeft het nieuwe vak voor het eerst doorlopen. We hopen op deze manier studenten wat dichter bij de praktijk te brengen en ze wat extra ervaring mee te geven voor het ‘echte’ werk. De eerste evaluatie was zeer positief! Andere bijdragers aan dit vak zijn Mendix, NovuloThinkwiseCiphixCGIForFarmers en Outsystems